Rodinný dům Brno - Královo pole

místo: Brno-Královo Pole

projekt: 2015

realizace: 2017

investor: soukromá osoba

fotografie: Jiří Ernest

Rodinný dům tvoří dvě hmoty - přízemní bílá část a antracitový kvádr druhého podlaží. Do bílé hmoty přízemí jsou zapuštěny dva kryté venkovní prostory - závětří a terasa u ložnice. Hmota druhého podlaží je odlehčena zasunutím obvodových stěn mírně dovnitř dispozice domu. 
 
Dům se otevírá na jih, směrem za sluncem, zahradou a výhledem na panorama Brna. Prosklení fasád stejně jako orientace pobytových teras je podřízeno výhledům do zahrady a okolí.
Dvě křídla přízemí jsou propojena venkovní terasou, která tvoří letní obývací pokoj domu.  V interiéru domu je pracováno v pohledovými osami zakončenými velkými prosklenými plochami.
 
Navržený rodinný dům je určen pro rodinou se třemi dětmi a dispozičně je rozdělen na tři celky. V přízemí směrem do ulice je orientována část zázemí s velkou garáží a technickým zázemím domu. V přízemí směrem do zahrady je situována společenská část domu a ložnice rodičů s vlastním zázemím. Třetím celkem je druhé podlaží, kde se nacházejí dětské pokoje se zázemím a pracovna.
 
Obytná část kopíruje klesající terén směrem k jihovýchodu a je převýšena o dva schody. Díky převýšení a prosklené stěně směrem do zahrady má obývací pokoj s kuchyní vzdušný, prostorný charakter. Součástí obytného prostoru je otevřené schodiště, které propojuje obývák s pokoji dětí. Součástí obývacího pokoje je “tajná” nika na piano. 
 
Ložnice rodičů je také orientována směrem do “dvora” a do zahrady. Světlá výška je zde standardní a díky tomu vzniká u ložnice terasa, která je výškově oddělená od zbytku venkovního pobytového prostoru. Ložnice je navržena “čistá” bez nábytku, protože její součastí je samostatná šatna a koupelna. 
 
Dětské pokoje v patře jsou orientovány na jihozápad s výhledem na cetrum města. Pokoje kluků je možné ponechat propojené v jednu velkou místnost a později rozddělit příčkou. Z chodby je přístupná toaleta, koupelna a také pracovna rodičů.
 
facebook