ODMĚNA za mimořádný přínos v soutěži NÍZKOENERGETICKÝ DŮM ČMSS 2010 - DŮM I

ARCHITEKTONICKÁ STUDIE DOMU DO 5-TI MILIONU
Tvar navrženého rodinného domu vychází z kvádru, jehož narušením vznikají prostory, jimiž objekt komunikuje s okolím a které zároveň obyvatelům domu nabízejí pobytové plochy různých kvalit. Díky okenicím se dům může úplně uzavřít do sebe. U okenních otvorů jsou použity posuvné panely, pro zaclonění teras slouží skládací okenice. Uzavřít nelze pouze jedno prosklené nároží, které plní funkci vstupu do domu. Provozně je objekt rozdělen do tří částí - společenská ve vstupním podlaží, klidová ve druhém podlaží a servisní, která obklopuje dříve jmenované zóny, a z části se také nachází mimo objekt. Vně domu je umístěn malý nevytápěný objekt, který slouží jako sklad nářadí, kolárna, případně dílna. Parkování automobilu je řešeno jako kryté stání bezprostředně navazující na vstup do objektu. Nosná konstrukce je dřevěná sendvičová. Jako tepelná izolace je použita minerální vlna. Fasáda je dřevěná s větranou mezerou. Vzniklé prostory vytvořené narušením hmoty kvádru jsou obloženy červeným opaktním sklem Dům splňuje požadavky nízkoenergetického standartu. Velké okenní otvory nacházející se na jižní a východní fasádě umožňují pasivní zisk sluneční energie. Topení a ohřev teplé užitkové vody je zajišťován tepelným čerpadlem.

HODNOCENÍ POROTY: Návrh přináší kultivované architektonické řešení, a byl proto odměněn mimořádnou odměnou. Porota ocenila dobré prostorové řešení objektu, dobrou a jednoduchou dispozici a kultivovaný vnější výraz.

 
facebook